Laden Evenementen

« Alle evenementen

Cubaanse gezondheidszorg met de focus op GGZ

15 november - 19 november

Cuba-studiereis voor sociaal geneeskundigen, huisartsen en psychiaters, om kennis te maken met een ander zorgsysteem, georganiseerd door CubaMedic met de Cubaanse vereniging van psychiatrie.

Ontdek een andere organisatie van een zorgstelsel, met de nadruk op gezondheidsbevordering, “community medicine” en preventie. Op Cuba zijn alle gezondheidsdiensten door de overheid opgezet en gefinancierd. Een van de belangrijkste prestaties van het Cubaanse gezondheidssysteem is de organisatie van de eerstelijnszorg. Sinds 1984 bestaat het programma van de médico de la familia (huisarts) met een vaste verpleegkundige. Ze werken samen in een consultorio en zij bieden uitgebreide zorg voor de patiënt, het gezin, de gemeenschap en de omgeving.

Ook de psychiatrie maakt sinds 1995 onderdeel uit van de eerste lijn. Er kwamen in alle gemeenten poliklinieken met afdelingen van de GGZ en de Centra voor geestelijke gezondheidszorg. Momenteel heeft de Cubaanse psychiatrie een nationale dekking en er bestaan nationale programma’s voor de preventie van bepaalde ziekten. Voorbeelden van programma’s zijn o.a. die voor de preventie van suïcidaal gedrag, zorg voor alcoholisme en andere verslavingen, zorg voor patiënten met psychose en langdurige psychiatrische aandoeningen, revalidatie en zorg voor jonge kinderen. Vanuit de eerste lijn wordt nauw samengewerkt met de tweede en derde lijn en ook met andere sectoren van de samenleving (nationale vrouwenorganisaties) om de oplossing van lokale en algemene problemen te faciliteren.

De cursus wordt in Havana in het Spaans gegeven en simultaan in het Engels vertaald door een plaatselijke tolk. Accreditatie: wordt aangevraagd.

Kosten per cursist: € 897 (2-persoons kamer) of  € 990 (1-persoons kamer). De prijzen zijn inclusief:

  • Accommodatie in B&B 6 nachten (incl. ontbijt)
  • Verblijf op een 2-persoons kamer: € 897,- per cursist
  • Verblijf op een 1-persoons kamer: € 990,- per cursist
  • Cursus en simultaan vertaling in Engels door een tolk
  • Vervoer tijdens de 5 cursus dagen
  • Excursie El Cañonazo

De prijzen zijn exclusief vliegreis en • Academisch visum à € 60,- p.p.

Aanmelden: www.cubamedic.nl of stuur een email naar info@cubamedic.nl

Als u behoefte heeft om na de eerste week Cuba verder te ontdekken, laat het ons weten.

Gegevens

Begin:
15 november
Einde:
19 november

Locatie

Havana
Cuba

Organisator

CubaMedic
E-mail:
info@cubamedic.nl
Site:
www.cubamedic.nl

Gegevens

Begin:
15 november
Einde:
19 november

Locatie

Havana
Cuba

Organisator

CubaMedic
E-mail:
info@cubamedic.nl
Site:
www.cubamedic.nl