Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

GGD GHOR Themabijeenkomst “De ‘witte jassen’ van preventie”

3 oktober 2019 - 13:00 - 17:00

Doel: GGD en reguliere zorg verbinden

De tijd dat preventie ‘van ons’ was is voorbij. Het Preventieakkoord is door heel veel zorgpartijen getekend. Financiers (Zorgverzekeraars Nederland, gezondheidsfondsen), aanbieders (o.a. verenigingen van ziekenhuizen, vereniging van GGZ aanbieders), beroeporganisaties (o.a. verpleegkundigen, verloskundigen, verslavings-geneeskundigen) en patiëntvertegenwoordigers (o.a. diabetesvereniging) hebben hun handtekening gezet onder de ambities en doelstellingen. Heel veel maatregelen van het Preventieakkoord moeten nu een plek krijgen in de zorg, zoals het verbeteren van het aanbod zorgprofessionals m.b.t. de doelgroep zwangere, het ondersteunen van huisartsen in het geven van een stopadvies en de ervaring en deskundigheid van vooroplopende ziekenhuizen over preventie, gezonde leefstijl en goede doorverwijzing wordt verder verspreid. Ook GGD GHOR Nederland heeft getekend en er zijn afspraken gemaakt waarin JGZ- en andere sociaalgeneeskundige professionals zich inzetten voor preventie, zoals het opstellen van een toolkit voor de JGZ om rookvrije kindomgevingen te bevorderen en het verbeteren van de aanpak handhaving alcoholwetgeving in uitgaansgebieden en evenementen. Een uitgelezen kans dus om de samenwerking tussen verschillende partijen te versterken!

In de zorg is preventie een opkomende terrein: er zijn de filmpjes van artsenslaanalarm.nl, er is aandacht voor Leefstijlgeneeskunde, in het zorgverzekeringspakket komt meer preventie zoals de GLI (Gecombineerd Leefstijl Interventie), regionale ziekenhuizen hebben in de nieuwe strategische koers veel preventie opgenomen en VWS heeft in het programma de juiste zorg op de juiste plek ook de omslag naar preventie staan. De deuren bij onze partners staan dus wijd open. Hoe gaan we daarmee om als GGD’en? Wat kunnen we (samen) doen?

Doelgroep

De bijeenkomst is bedoeld voor diverse GGD-medewerkers, zoals medisch professionals (artsen en verpleegkundigen), onderzoekers/epidemiologen, beleids- en bestuursadviseurs (MPH), gezondheidsbevorderaars en managers. Er is accreditatie aangevraagd. Aanmelden kan al via verenigingssecretariaat@ggdghor.nl.

Resultaat

  • Je weet meer over landelijke ontwikkelingen rond zorg en preventie,
  • Je gaat naar huis met nieuwe informatie over de mogelijkheden om met andere zorgpartijen samen te werken aan preventie
  • Je weet meer over de vele rollen die de GGD kan hebben, zoals samenwerking in de zorgketen, monitoring, bestuurlijke verbindingen leggen, gezondheidsbevordering en beleidsadvisering.

Programma

13.00 Opening en welkom
13.10 Aftrap: “Verbinden van publieke gezondheid, preventie en zorg”, door Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid en arts.
13.30 – 14.20 en 14.40 – 15.30 2 rondes workshops

Workshops
–  Preventie in de buurt: samenwerking is een spel, door Margien van Rooij – Veling, medewerker RIVM Gezond Leven, en Mirjam Beelen, gezondheidsmakelaar GGD Limburg Noord.
–  GLI, leefstijlinterventies samen in de wijk: voorbeelden en rollen, door Annemien Haverman, GGD NOG.
–  Juiste zorg op juiste plek in de regio: Wat is er nodig aan regio-afspraken?, Elise Hol, GGD Twente, en wat speelt in de regio?, door Linda Grievink, RIVM (Regiobeeld) i.s.m. ZonMw.
–  Regio-Preventieakkoorden: Hoe werkt het landelijk preventieakkoord uit in de regio’s, met afspraken waar GGD en zorgpartijen een rol hebben, open space sessie.

15.40 Inspirerende lezing door Robert van de Graaf, Verslavingsarts, over het plezier van samen werken aan preventie in en buiten de zorg.

16.20 borrel

Gegevens

Datum:
3 oktober 2019
Tijd:
13:00 - 17:00

Locatie

GGD GHOR Nederland
Zwarte Woud 2
Utrecht, Nederland
+ Google Maps

Organisator

GGD DHOR

Gegevens

Datum:
3 oktober 2019
Tijd:
13:00 - 17:00

Locatie

GGD GHOR Nederland
Zwarte Woud 2
Utrecht, Nederland
+ Google Maps

Organisator

GGD DHOR