Big data in public health: kansen voor de toekomst

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Op 15 september jl. betraden zo’n 20 AIOS M&G de ‘Arena van de toekomst‘. KAMG-voorzitter René Héman opende het strijdveld met de uitdaging: “Wat betekent big data voor artsen M&G en wat kunnen wij er mee?” Opdracht voor de aios, als artsen van de toekomst, was een inspirerende pitch te geven voor het KAMG-bestuur om meer aandacht te vestigen op dit onderwerp.

Floor Scheepers, Medisch hoofd afdeling Psychiatrie UMCU, deelde vervolgens haar visie op big data in de gezondheidszorg. “Big data is overal om ons heen en wordt constant gegenereerd via wearables, Google, Facebook, drones, chips en tattoos”, vertelt ze. Dit levert een kolossale hoeveelheid aan informatie op. Daarmee kun je bijvoorbeeld zelfzorg en zorg-op-maat vergemakkelijken en verbeteren. Ook in de publieke sector kun je deze gegevens gebruiken voor betere preventie strategieën. Met deze grote hoeveelheden aan data kan gedrag, leefstijl en gezondheid van populaties in kaart worden gebracht. Zo kun je daarop inspelen vóór problemen en aandoeningen de kans krijgen zich te ontwikkelen. Scheepers roept de aios dan ook op om proactief met deze ontwikkelingen om te gaan: gebruik big data!

Met deze bagage bereidden de deelnemers in drie groepen een vlotte pitch voor. Onafhankelijk van elkaar richtten ze zich alle drie op een ander belangrijk onderwerp in de public health. Zoals het gebruik van big data in termen van gezondheid en gezond gedrag en de rol van arts M&G als digital activist. Wordt de arts M&G de nieuwe e-health architect? Meer hierover hoort u op het congres![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]