/KAMG-congres 2018: Effectief communiceren over publieke gezondheid

KAMG-congres 2018: Effectief communiceren over publieke gezondheid

KAMG-congres | 14 december 2018 | Antropia

Effectief kennis overbrengen is lastig, zenden alleen is zeker niet genoeg en in deze tijd van dialoog en innovatie ronduit ineffectief. We leven in een platte netwerksamenleving waarin iedereen vrije toegang heeft tot enorme hoeveelheden informatie van allerlei bronnen, betrouwbare en onbetrouwbare. Wie de aandacht wil vangen, kan het best vanaf het begin samenwerken met wat in marketingtermen “eindgebruikers” heet. Ouders, mensen met een burnout, verzekerden, reizigers, uitvallers in het onderwijs, blowende of zuipende tieners om er een paar te noemen. Wat vinden zij zelf belangrijk? Waar zien zij waarde? En wie is uw eindgebruiker?

Wat kun je verwachten?

Op het KAMG Congres 2018 hoor je als public health arts van zwaargewichten als secretaris-generaal van VWS Erik Gerritsen, leidend bestuurskundige Paul ’t Hart, participatie-expert prof. Christine Dedding en entrepreNURSE Shawna Butler (U.S.) meer over theorie en praktijk van effectief communiceren. Je neemt deel aan twee workshops waarin je praktische tools krijgt en zelf aan de slag gaat. Het KAMG bestuur presenteert actuele ontwikkelingen en inzichten. Natuurlijk is er tevens ruim de tijd om elkaar te ontmoeten en uit te wisselen.

Let op: het congres is op 14 december in een andere locatie dan voorheen, namelijk: Antropia in Driebergen. Houd de website en de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie. Accreditatie is aangevraagd voor alle artsen Maatschappij & gezondheid en alle KNMG-profielen.

Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door:   Het KAMG-congres wordt mede mogelijk gemaakt door NSPOH en KNMT

08.30 – 09.00 Ontvangst
09.15 – 09.30 Opening congres
dagvoorzitter: Aliette Jonkers, medisch journalist
09.30 – 10.15 Theorie: the Age of Sell versus the Age of Empowerment : Een tweespraak over leiderschap en verantwoordelijkheid van professionals in het publieke domein
prof. dr. Paul ’t Hart, hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap & Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
10.15 – 10.45 Ontwerpen voor en met de eindgebruiker
10.45 – 11.15 Pauze
11.15 – 11.45 Wie wordt hier beter van? Voorbeelden en handvatten voor effectieve communicatie met de ‘patiënt’
Christine Dedding, UMC Amsterdam, participatie en co-creatie
11.45 – 12.45 Lunch + Posters
12.45 – 13.45 Workshopronde 1
13.45 – 14.00 Pauze
14.00 – 15.00 Workshopronde 2
15.00 – 15.30 Pauze
15.30 – 15.50 Actualiteit
15.50 – 16.10 Pitch 3 genomineerde projecten + winnaar
KAMG-bestuur
16.10 – 16.40 Who gets to innovate prevention?
Shawna Butler
16.40 – 16.55 Afsluiting
17.00 Borrel

Het thema van congres is: hoe communiceren wij als arts M&G met onze doelgroep, op welke manier brengen we onze boodschap over (vertellen, verkopen, vertrouwen, verbinden of nog op andere manieren). Er zijn 8 workshop onderwerpen gekozen die hierbij aansluiten, zoals: Schrijven op B1 nivo, Cultuur en communiceren en Storytelling. De workshops zijn interactief en praktisch opgezet. Na deelname neem je tools mee naar huis om toe te passen in de eigen praktijk. In totaal zijn er 2 rondes. Dus je kunt aan 2 workshops deelnemen.

Onderstaand vind je de omschrijving van de workshops. Inschrijving en de andere workshops volgen later. Hou hiervoor de website en social media kanalen in de gaten.

De mond; waar praat je als dokter over?

De curatieve mondzorg is in Nederland voor de kinderen goed geregeld. Maar hoe zit het met de preventieve mondzorg?
Hoe kijken wij als artsen Maatschappij en Gezondheid aan tegen deze taak? Wat zien we eigenlijk als we in de mond kijken? Wat doen we er vervolgens mee? En hoe zorgen we dat ouder en kind ons horen, begrijpen en de adviezen opvolgen? Een jeugdarts en een tandarts bespreken in deze workshop uitdagingen én oplossingen in de mondzorg.

Begeleiders: Gert Stel,tandarts en Heleen Eijlders, jeugdarts

Cultuur en communiceren: spreken we dezelfde taal?

Interculturele communicatie is meer dan dezelfde taal spreken of een tolk inzetten. In deze workshop ervaar je welke invloed je eigen culturele achtergrond heeft op je manier van communiceren. En hoe je communicatie een brug kunt slaan wanneer sprake is van culturele verschillen.

Begeleider: Kaveh Bouteh, trainer/adviseur, samen met een trainingsacteur Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen

Schrijven op B1 niveau: niet hetzelfde als Jip en Janneke taal

We schrijven heel wat af met elkaar. Informatie in folders, brieven, webteksten, e-mail, social media of in een app. Hoe begrijpelijk en leesbaar zijn onze teksten?
Een tekst geschreven op taalniveau B1 is door 80% van de volwassenen in Nederland te lezen en te begrijpen. Maar wat is B1 niveau precies? En hoe schrijf je op B1 niveau? In deze workshop krijg je praktische tips. Kijk je kritisch naar een praktijk tekst. En probeer je die op B1 niveau te herschrijven.

Begeleider: Linda de Heer, communicatieadviseur GGD Gelderland-Zuid

Communiceren over medicijnen

Hoe communiceren we over de werking en samenstelling van medicijnen en vaccins? Welke nieuwe vormen van informatiebronnen kunnen ons hierbij helpen?
Deze vraag staat centraal in deze workshop.  Naast bijsluiters stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) animaties en ‘one-pagers’ ter beschikking, om beter aan te sluiten bij de informatiebehoefte van de gebruiker.  Tijdens de workshop worden voorbeelden van ontwikkelde materialen getoond.
Van de deelnemers wordt een actieve bijdrage verwacht: waar is behoefte aan, wat is behulpzaam en wat kan er anders of beter. Praat mee vanuit uw eigen ervaringen en expertise.

Begeleider: Nanneke Hendricks, CBG programmamanager

Vertel het eens met een verhaal: de kracht van storytelling (alleen in workshopronde 1)

Een verhaal is persoonlijk en zegt daardoor vaak meer dan cijfers en risico-analyses. Een verhaal kun je inzetten om mensen te informeren en te overtuigen. Maar hoe vertel je een effectief verhaal? Wat zijn elementen van een goed verhaal en wanneer gebruik je bij voorkeur een verhaal? In deze workshop wordt aan de hand van voorbeelden uit de vaccinatiediscussie getoond hoe storytelling ingezet kan worden in de publieke gezondheidszorg.

Begeleider: prof. dr. José Sanders, hoogleraar narratieve communicatie, Radboud Universiteit

Gezondheid begrijpen: niet vanzelfsprekend

Informatie over gezondheid en zorg is met 1 druk op de knop te vinden. Maar is dit ook toegankelijk voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die laaggeletterd zijn? En wie zijn dit eigenlijk? Wat betekent laaggeletterdheid voor mensen in hun dagelijks leven? In deze workshop hoor je het uit de eerste hand van een ervaringsdeskundige. En krijg je achtergrondinformatie en tips over wat je kunt betekenen voor laaggeletterden.

Begeleiders: José Ketelaar, projectleider laaggeletterdheid & gezondheidsvaardigheden GGD Gelderland-Zuid, samen met een taalambassadeur

Heldere taal over risico’s en kansen

Gezondheidsrisico’s worden door wetenschappers en professionals uitgedrukt in maat en getal, en ook in woorden. Maar wat roept deze informatie op bij mensen, hoe gaan ze om met informatie over gezondheidsrisico’s? Waar moet je rekening mee houden als je communiceert over risico’s en hoe kun je je boodschap goed overbrengen? In deze workshop zullen tevens een aantal teksten worden geanalyseerd en zal bediscussieerd worden wat de optimale manier is om risico-informatie te geven.

Begeleider: Danielle Timmermans, hoogleraar Volksgezondheid en Risicocommunicatie bij Amsterdam UMC, Vrije Universiteit en Chief Science Officer

Healthcoin: inzetten van technologie voor gezondheid

Veel mensen leven ongezond: te veel en ongezond eten, te weinig bewegen, te veel stress en te weinig slaap. Een ongezonde omgeving verleidt mensen telkens weer tot ongezond gedrag. Ondanks alle kennis en informatie over gezondheid. Mike van Holsteijn besloot in 2015 om met zijn bedrijf Healthcoin hier wat aan te doen door mensen te belonen voor het maken van gezonde keuzes. Hij zal tijdens de workshop ingaan op de werking van dit concept, het gebruik van moderne technologie en smartphones, de rol van de digitale gezonde munt en de ervaringen tot op heden in diverse regio’s, gemeenten en organisaties.

Begeleider: Mike van Holstein, grondlegger Healtcoin.

Paul 't Hart, hoogleraar bestuurskunde
Erik Gerritsen, secretaris-generaal VWS
Shawna Butler, EntrepreNURSE
Christine Dedding, associate hoogleraar Participatie en Cocreatie spreekt over cliëntkennis en cliëntenperspectief

Vlnr: Paul ’t Hart, Erik Gerritsen, Shawna Butler, Christine Dedding

Paul ’t Hart, hoogleraar bestuurskunde, spreekt in een duopresentatie samen met Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ze bespreken samen het kernthema van het congres: communicatie over gezondheid. Hoe maak je de kennis en acties van public health professionals maximaal effectief? ’t Hart geeft een prikkelend kader, Gerritsen zal reageren vanuit zijn ervaring met de praktijk van bestuur en organisatie.

Shawna Butler is EntrepreNURSE en innovator bij Singularity University en Radboud REshape. Ze heeft ruime klinische ervaring als verpleegkundige. Als innovator smeedt ze strategische allianties op het kruispunt van gezondheid en technologie. Ze verbindt startups, grote bedrijven, opinieleiders en instellingen in de gezondheidszorg. Met ons praat ze over inspiration, connection, and trust: how to change minds and change perception.

Christine Dedding, associate hoogleraar Participatie en Cocreatie spreekt over cliëntkennis en cliëntenperspectief. Dat mensen over een eigen perspectief én over kennis beschikken. Niet verkregen vanuit boeken en wetenschap, maar vanuit de confrontatie met persoonlijke wensen, het eigen lijf en leven. Het is een misverstand om te denken dat deze kennis minder waard is. Wanneer we steeds beter leren deze kennis boven tafel te halen, te respecteren en gezamenlijk te vertalen in de behandeling, voorlichting en beleid vergroot dit de kans op succes.

Datum & locatie

14 december 2018 | 08.30 – 17.30

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8 (Navigeren naar nr. 26)
3972 LA Driebergen

Tel.: 0343 – 531818

Antropia bevindt zich op Landgoed de Reehorst, pal naast NS-station Driebergen-Zeist, en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. Je kunt gratis parkeren op de vernieuwde parkeerweide van Landgoed de Reehorst. Bekijk de route op de website van Antropia.

Tarieven*

Regulier tarief Voor 1 oktober
Niet-lid € 325,- € 295,-
KAMG-lid € 295,- € 275,-
Aios € 175,- € 150,-

*De genoemde prijzen zijn inclusief lunch, koffie en thee tijdens de pauzes en de netwerkborrel en exclusief BTW.

Accreditatie is aangevraagd voor alle artsen Maatschappij & gezondheid en alle KNMG-profielen.

Inschrijven

Je kunt je direct online inschrijven. Na aanmelding ontvang je een online bevestiging. Twee weken voor aanvang van de dag sturen wij u de uitnodigingsbrief en een routebeschrijving.

Heb je vragen over de afhandeling van uw inschrijving? Dan kun je via e-mail contact opnemen met de Conference Company.

Annuleringsvoorwaarden

De inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Dat kan kosteloos tot uiterlijk vier weken voor het congres. Bij annulering na vier tot twee weken voor aanvang van het congres brengen wij 25% van het inschrijfgeld in rekening. Meld je je binnen twee weken voor aanvang af, of ben je afwezig zonder annulering? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Je kunt bij verhindering wel een vervanger van jouw inschrijving gebruik laten maken. Annuleringen of plaatsvervangers kun je doorgeven via e-mail aan Conference Company.