[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7617″ img_size=”full” onclick=”custom_link” link=”http://www.kamg.nl/congres/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1474897231576{padding-top: -60px !important;}”]

1. In position met een paper en dan!? Positioneren in het belang van het kind.

In haar position paper licht AJN de verschillende rollen van de jeugdarts toe. We laten ermee zien welke waarde de jeugdarts, als discipline (arts) en als arts M&G heeft in het belang van het kind. En het moet onze leden helpen ons vak uit te dragen naar werkgevers, zorgfinanciers en ketenpartners. In deze sessie gaan we met je in gesprek over de ‘voorkant’ van een dergelijk paper: waarom is ons werk ‘des arts’ en hoe laten we onze meerwaarde zien? Hoe doe jij dat en hoe kan een beroepsvereniging daarbij helpen? Ook willen we graag met je brainstormen over het vervolg: wat is er verder nodig om zichtbaar te zijn en blijven in dit kansrijke en veranderende zorgveld?

Sessie AJN Jeugdartsen Nederland (AJN)

2. Vakmanschap, meer dan een persoonlijke competentie

Vakmanschap bouw je op met de vervolgopleiding, nascholing, praktijkervaring en niet te vergeten: de samenwerking met collega’s in de sociale geneeskunde en andere zorgsectoren. Het vakmanschap in onze sector wordt uitgedragen via (persoonlijk) leiderschap, een heldere visie op voorzorg, surveillance, preventie, goed onderzoek en het strategisch samenbrengen van deze elementen in beleid. In deze sessie analyseren wij samen met jou het verband, of eventueel de mismatch, tussen de opbouw enerzijds en het uitdragen van vakmanschap anderzijds aan de hand van voorbeelden en inbreng van de deelnemers, en bespreken we tips voor verbetering.

Sessie Nederlandse Vereniging Artsen Beleid Management en Onderzoek (NVAG)

3. Arts M&G bij de zorgverzekeraar: medewerker of vakman/-vrouw?

Zorgverzekeraars hebben onder andere als taak om de wet- en regelgeving in het Nederlandse zorgstelsel voor de individuele klant (polishouder) correct uit te voeren. Bij een zorgverzekeraar werkt een beperkt aantal artsen. Zo werken er bij VGZ bijvoorbeeld 14 artsen op 2700 medewerkers. Deze houden zich bezig met diverse werkzaamheden: beleidsmatig, management, zorginkoop en individuele dossiers. Gemeenschappelijk hebben zij het beoordelen en integreren van medische kennis en ervaring in de praktijk. In deze sessie onderzoeken wij wat de medisch adviseur bij een zorgverzekeraar een vakman of vakvrouw maakt.

Sessie Vereniging van Adviserend Geneeskundigen bij Zorgverzekeraars (VAGZ)

4. Vluchtelingeninstroom: wie moet wat doen?

In deze sessie aandacht voor het maatschappelijk probleem van de vluchtelingeninstroom. Met behulp van verschillende scenario’s dagen wij je uit om vanuit verschillende werkvelden jouw vakmanschap te tonen op dit onderwerp. Hierbij valt naast infectieziektebestrijding te denken aan disciplines zoals jeugdgezondheidszorg, TBC, huisarts, COA, GCA. Wie neemt uiteindelijk de leiding in welk proces als we opnieuw voor dergelijke problemen worden gesteld?

Sessie Vereniging voor artsen Infectieziektebestrijding (NVIB)

5. Wat is jouw professionele identiteit?

We leren allemaal ons leven lang. De competenties die we daarbij verwerven, zijn in deze sterk veranderende omgeving meer dan ooit nodig. Bij vakmanschap speelt de professionele identiteit een cruciale rol. Hierbij hoort persoonlijk leiderschap. Oude gewoontes moet je loslaten en nieuwe moet je aanleren. Het helpt om te weten wat jouw drijfveren zijn en hoe je als Arts M&G het verschil kan maken. In deze workshop maak je een start met die zoektocht naar jouw professionele identiteit. Je legt hiermee een basis voor jouw individueel opleidingsplan en herontdekt je eigen professie door te praten met vakgenoten.

Sessie Netherlands School of Public and Occupational Health (NSPOH)

6. De arts als wereldverbeteraar

De onderwerpen binnen de medische milieukunde zijn meestal niet direct zichtbaar voor de arts die met individuele patiënten werkt. Ze hebben echter wel invloed op de gezondheid. De arts M&G Medische Milieukunde heeft een verbindende rol en helpt bij het vertalen van kennis naar de curatieve praktijk. Wat zijn de barrières daarbij? Hoe betrekken we meer artsen? In deze interactieve sessie proef je aan de hand van casuïstiek welke rollen hierbij passen: opinieleider, wetenschappelijk gezel of leider in maatschappelijke organisaties. Ook bespreken we wat dit betekent voor het verbeteren van de medisch milieukundige zorg in Nederland.

Sessie Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde (NVMM)

7. Branding van het vak: de public health arts van de toekomst

Hoe wordt de public health arts een krachtig en toekomstbestendig merk? We gaan op zoek naar wat de profielen bindt, en naar wat de arts M&G uniek maakt. Vanuit een visie op de toekomst en het vak komen we tot een ‘brand’. We denken samen na over een consistente, heldere en krachtige profilering van ons vakmanschap in de maatschappij. Je gaat op een interactieve manier mee in de ontdekkingsreis.

Sessie Landelijk Overleg Sociaal-Geneeskundigen in Opleiding (LOSGIO)

8. Leren van calamiteiten

Samenwerkend Toezicht Jeugd/Toezicht Sociaal Domein (STJ/TSD)* heeft op basis van recent onderzoek leerpunten gefomuleerd over de samenwerking rondom veiligheid in het sociale domein, in het rapport Leren van Calamiteiten 2. In deze interactieve workshop presenteert STJ/TSD de leerpunten. We gaan vervolgens met jou in gesprek over de leerpunten en hoe jij deze in de lokale praktijk kunt implementeren. De volgende onderwerpen komen aan bod: Herkent u deze leerpunten? Welke verbetermogelijkheden zie jij? En welke bijdrage kun je vanuit jouw rol en expertise leveren?

Sessie Samenwerkend Toezicht Jeugd/Toezicht Sociaal Domein (STJ/TSD)

* Samenwerkingsverband van de Inspectie voor de Gezondheidzorg, de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor Veiligheid en Justitie, de Onderwijsinspectie en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

9. E-health, nieuw vakmanschap?

We integreren steeds meer informatietechnologie in ons leven en houden van alles bij; hoeveel stappen we zetten, wat we eten, hoe lang en diep we slapen of hoeveel kilometer we fietsen. Deze e-health-toepassingen zijn geen diensten of producten die op zichzelf gezondheid of vitaliteit opleveren. Het is de gebruiker die zijn gedrag vervolgens moet veranderen. Wat is hierbij de rol van de professional? Benut de publieke gezondheidszorg de mogelijkheden van e-health voldoende en wat betekent e-health voor jouw vakmanschap? Dat zijn de vragen die we in deze interactieve sessie gaan bespreken. E-health is één van de zes thema’s van de actieagenda van de NPHF.

Sessie NPHF; Federatie voor gezondheid

10. Vakmanschap in de Forensische geneeskunde

Wat doet een Forensische Geneeskundige en wat zijn de vakinhoudelijke uitdagingen voor de toekomst? In deze sessie krijg je op een interactieve manier een kijkje achter de schermen van de forensische geneeskunde. Aan de hand van een waargebeurde casus Lijkschouw nemen twee Forensische Geneeskundigen u mee in de werkzaamheden en de uitdagingen van het vakgebied en discussieert u mee over dilemma’s en ontwikkelingen in de forensische geneeskunde.

Sessie Forensisch Medisch Genootschap

11. Donor -/- ontvanger, een goede match? Medische en ethische dilemma’s

Donorcounseling dient twee doelen: de bescherming van de donor en het verkrijgen van een veilige en effectieve donatie. Donorbelang en patientbelang kunnen in conflict zijn waarbij het ook uitmaakt of de donatie anoniem is of bestemd. Aan de hand van casuïstiek komen medisch inhoudelijke en ethische dilemma’s interactief aan de orde.

Nederlandse Vereniging van Donor Geneeskunde (NVDG)

12. Time is on your Side

Voel je je wel eens in het spitsuur van het leven staan? Op zoek naar de juiste werkplek of verdere ontwikkeling? Een eigen woning, misschien een praktijk? Of juist meer rust en afbouwen van het werk? En dan daarnaast die continue vracht informatie. Zinnig en onzinnig, veel ‘dingetjes’ en gedoe er omheen. Wil je een juiste balans tussen werk en privé? In deze sessie leer je hoe je rust, ruimte en reflectie vindt in een hectisch leven.

Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband i.s.m. VVAA Opleidingen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]