Tropen

Minister Bruins steunt opleiding tropenarts niet (Medisch Contact)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ziekenhuizen die artsen opleiden tot tropenarts, hoeven niet op opleidingsgeld van het ministerie van VWS te rekenen. Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins laat na Kamervragen weten dat hij zich geen zorgen maakt over het verdwijnen van opleidingsplekken.

Afgelopen maand deden meerdere partijen, waaronder de KNMG, de oproep aan het ministerie van VWS om de opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropenkunde (AIGT, voormalig tropenarts) te financieren. Deze oproep volgde op berichtgeving dat vijf van de vierentwintig ziekenhuizen die hiertoe opleiden, ervoor kozen de opleiding niet meer te verzorgen omdat zij deze zelf moeten bekostigen.

De vorige VWS-minister Edith Schippers huldigde het standpunt dat deze artsen zich vooral richten op gezondheidszorg in het buitenland, en daarom niet met Nederlands belastinggeld opgeleid hoefden te worden. Bruins blijkt de koers van zijn voorganger te volgen. ‘Ik voel mij verantwoordelijk voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Nederlandse zorg. Daarbij spelen deze artsen geen directe rol’, meldt hij in een Kamerbrief.

Lees het volledige bericht op www.medischcontact.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]