/Leiderschap: zorg dat je gezien wordt

Leiderschap: zorg dat je gezien wordt

5 juni 2018
Mascha Kamphuis, KNMG jeugdarts en voorzitter AJN

We schrijven 1996. Ik sta steriel, staar naar kluwen vaten en kloppende organen… De chirurg wijst een vat aan. Ik kijk hem vragend aan en zeg eerlijk dat ik het niet weet. Ik denk dat een standje volgt, maar dat weet ik niet meer. Ik ben te moe om me daar druk over te maken. Eenmaal weer in het dagelijkse kloffie, denk ik na en weet ik dat ik iets recht te zetten heb. Ik loop met enige angst bij de chirurg binnen en vertel hem hoe de dagen daarvoor eruitzagen. Dat ik extra werd ingezet tijdens operaties, een extra dienst, langere dagen. Dat daardoor tijd en energie compleet ontbraken om ook nog zaken tot mij te nemen. Dan zwijg ik, niet wetend wat te verwachten. Hij kijkt mij aan en tot mijn verrassing zie ik in zijn ogen: respect.

Vanaf dat moment vlieg ik door dit co-schap. Er wordt geluisterd, ik durf grenzen aan te geven en voel me onderdeel van het team. Daar kwam het zaadje van mijn leiderschap tot bloei. Ik realiseerde me dat toen niet. Maar daar heb ik geleerd dat ik me uit kan, mag en moet spreken. Dat ik daarmee gezien word en ruimte kan vragen voor mijn behoeften en mijn ambities.

Hoe mooi is het dat in dat licht in 2015 een groep jonge artsen (samengebracht in het Platform Medisch Leiderschap) opstond om plek te vragen voor ‘medisch leiderschap’ in de geneeskundestudie. Het raamwerk Medisch Leiderschap van het Platform Medisch Leiderschap, i.s.m. de universiteit Twente (2016),  biedt een fundament voor het voorbereiden op de leiderschapsrol in de basisopleiding Geneeskunde. In die uitwerking van leiderschap herken ik dat gevoel van toen.

Het gaat in de kern namelijk niet om hiërarchisch leiderschap en dat alle dokters de baas moeten zijn over afdelingen of ziekenhuizen. Het gaat om wat jou drijft, wat jouw kernkwaliteiten zijn en waar jij van groeit. Als mens en als professional. Ten behoeve van de patiënt, cliënt, collegae en de maatschappij. Medisch leiderschap begint bij jezelf. Want zorgen voor een ander, kun je alleen goed doen als je zorgt voor jezelf.

Uiteraard gaat het ook om het ontwikkelen van vaardigheden die voorheen niet in de studie zaten, maar waar wel steeds meer vraag naar is. Om de rol van arts bij wetgeving, politieke ontwikkelingen en actuele maatschappelijke kwesties. Om die rollen te kunnen pakken, is inzicht in je eigen sterktes en zwaktes fundamenteel. Het is goed om daar zo vroeg mogelijk bij stil te staan en de studie geneeskunde is dan een mooie start.

Ben je al langer geleden opgeleid? Dan roep ik je op om ook met deze vaardigheden aan de slag te gaan. Doe trainingen op het gebied van inzicht in jezelf, presenteren en beïnvloeden. En laat je vervolgens horen! Laat je zien, daar waar jij je op je plek voelt, want er valt nog zoveel te winnen voor kinderen, burgers en patiënten. Dus jeugdarts, spreek met die gemeenteambtenaar die de JGZ nog niet kent. Medisch milieukundigen, sla je handen ineen met alle artsen Maatschappij en Gezondheid, want er is veel werk te verzetten op het gebied van milieu in relatie tot gezondheid. Artsen Infectieziektenbestrijding, werk samen met de JGZ om voorlichting over vaccinaties te optimaliseren. Artsen Beleid, Management of sociaal-geneeskundig Onderzoek, trek samen op met de andere artsen M&G om samen de thema’s van de publieke gezondheidszorg stevig neer te zetten. Samen zijn we immers meer dan één.

Pak jij jouw medisch leiderschap?! Ik zie je graag….

Mascha Kamphuis, jeugdarts KNMG en voorzitter AJN