Overheid trekt 2 miljoen uit voor gesprekken met vaccinatietwijfelaars

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Jeugdgezondheidsorganisaties moeten vaker in gesprek met bezorgde ouders

Bron: Volkskrant, 

Een bijscholingsprogramma voor jeugdartsen en 2 miljoen euro ­extra voor langere gesprekken met ­ouders. Daarmee wil het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) onrust over vaccinaties wegnemen. Het RIVM signaleert een groeiend aantal ouders dat vragen stelt om te bepalen of ze hun kinderen wel willen laten meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma.[/vc_column_text][vc_column_text]Vaccins zijn een van de grootste medische succesverhalen van de afgelopen vijftig jaar. Virussen zoals polio die voorheen verlamming of vroegtijdige sterfte veroorzaakten, zijn in westerse landen vrijwel uitgebannen. Alleen al in Nederland heeft invoering van het rijksvaccinatieprogramma 9.000 kinderlevens gered, blijkt uit recent onderzoek van het RIVM.

 

In Nederland krijgt ruim 9 op de 10 kinderen alle vaccins die worden aanbevolen door de overheid. Internationaal gezien is dat een hoog percentage. Toch is in Nederland landelijk voor het tweede jaar op rij een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen, en is het aantal vaccinaties onder bepaalde groepen in de samenleving juist opvallend laag.

Zo kan op sommige bevindelijk gereformeerde kerken en vrije scholen het aantal gevaccineerden zakken tot 5 op de 10. Maar het zou een stereotypering zijn om alleen die groepen aan te wijzen als ‘kritische prikkers’, zegt Hans van Vliet, programmamanager van het rijksvaccinatieprogramma. ‘In alle lagen van de bevolking zijn mensen mondiger geworden en nemen ze minder snel zomaar iets aan van instanties of dokters. We moeten er dus meer werk van maken om het gesprek aan te gaan met bezorgde ­ouders en hun vragen goed te beantwoorden.’

Het RIVM werkt aan een digitale bijscholingscursus die in april moet beginnen. Jeugdgezondheidsorganisaties en hun medewerkers kunnen zelf kiezen of ze deelnemen aan de cursus. ‘In sommige regio’s speelt deze problematiek meer dan in andere’, zegt Mascha Kamphuis, voorzitter van AJN Jeugdartsen ­Nederland. Ze juicht de cursus en de 2 miljoen extra toe.

Lees het bericht op volkskrant.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]