Paul 't Hart, hoogleraar bestuurskunde

De publieke kant van medisch leiderschap (Medisch Contact)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Interview met Paul ‘t Hart, hoogleraar bestuurskunde. Hij spreekt 14 december 2018 op het KAMG-congres Public health: als ik bedoel wat u begrijpt.

‘Met medisch leiderschap krijg je tegenwoordig zalen gevuld. Maar het type leiderschap waar het dan vaak over gaat, wordt tamelijk beperkt ingevuld.’ Paul ‘t Hart is hoogleraar bestuurskunde. Leiderschap is zijn kerngebied. Wat bedoelt hij met ‘beperkt medisch leiderschap’?

Paul 't Hart, hoogleraar bestuurskunde‘Discussies over medisch leiderschap zijn meestal intern gericht, het leiderschap dat richting collega’s, medewerkers of patiënten wordt uitgeoefend. Dit leiderschap blijft binnen de instellingen, en moet dienen als tegenwicht tegen de overdosis beheersmatig management van die instellingen. Zulk management is natuurlijk keihard nodig om de complexe machines die hedendaagse zorginstellingen zijn, draaiende te houden. Maar met management alleen blijven de machines natuurlijk netjes in stand. Terwijl deze tijd vol technologische en maatschappelijke veranderingen vraagt om het actief ter discussie stellen van de passendheid en legitimiteit van de machine, en het faciliteren van professionele reflectie en institutionele innovatie. Dat is bij uitstek de functie van strategisch leiderschap: mensen mobiliseren voor wat er buiten de eigen toko aan de hand is en wat dat betekent voor de identiteit, organisatievorm en werkwijzen van het zorgsysteem.

Lees het hele interview op www.medischcontact.nl[/vc_column_text][vc_single_image image=”9733″ img_size=”full” onclick=”custom_link” link=”http://www.kamg.nl/congres”][/vc_column][/vc_row]