Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Reactie Zembla-uitzending 13 december 2017

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Woensdag 13 december jongstleden zond Zembla een uitzending uit over Pediatric Condition Falcification (PCF) en het onderzoek ernaar naar aanleiding van meldingen door (kinder)artsen bij Veilig Thuis. De VVAK  werkte mee aan deze uitzending van Zembla om een evenwichtig beeld van de problematiek rondom PCF mogelijk te maken. 

Helaas gaf de uitzending van Zembla toch een te eenzijdig beeld dat geen recht doet aan het gevoelige en belangrijke werk van vertrouwensartsen om zoveel mogelijk kinderen een veilig thuis te bieden. PCF is ontzettend complexe problematiek. Het onderzoek ernaar is ingewikkeld en ligt gevoelig voor de betrokken gezinnen en zorgverleners. Dit vereist vanzelfsprekend grote inzet en zorgvuldigheid. Soms is niet meteen duidelijk wat er precies aan de hand is, maar is het ook niet acceptabel om kinderen in een mogelijk onveilige situatie te laten.  Vertrouwensartsen hebben dagelijks te maken met dit dilemma. Zowel te vroeg en te vaak, als te laat en te weinig ingrijpen, heeft grote gevolgen voor ouders én kinderen. Bij onderzoek naar deze ingewikkelde zaken kan, ondanks alle inzet en zorgvuldigheid, soms iets fout gaan. Een kritische houding blijft dan ook altijd belangrijk.

Meer informatie over het werk van vertrouwensartsen en Veilig Thuis vind je via www.vooreenveiligthuis.nl en www.vertrouwensartsen.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]