Asbest – Themanummer Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Op 8 februari 2019 verscheen een speciale editie van het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV). In dit nummer staat het asbestprobleem centraal. Asbest als gezondheidsschadelijke stof is nog altijd actueel.

Directe aanleiding voor de special is de vijftigste verjaardag van het proefschrift van bedrijfsarts Jan Stumphius. Een mijlpaal. Stumphius toonde onomstotelijk het verband aan tussen asbestblootstelling en longvlieskanker (mesothelioom). Met de kennis van toen had direct ingegrepen kunnen worden. Dan zouden duizenden gevallen van mesothelioom zijn voorkómen. En nog eens duizenden gevallen van andere asbestgerelateerde ziekten, waaronder een vorm van longkanker. Waarom moest het na dit proefschrift nog bijna 25 jaar duren voor er een asbestverbod kwam? Hoe is de situatie nu? En wat gaat de toekomst brengen, nu alle asbestdaken voor 2025 moeten zijn geruimd? Kunnen we van het asbestdrama iets leren voor andere schadelijke agentia in het arbeidsmilieu en daarbuiten, zoals fijnstof, dieseluitlaatgassen en chroom-6?

Al deze vragen komen in de TBV-special uitgebreid aan de orde. Je kunt deze special online bekijken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]