Om in Nederland te mogen werken als geneeskundig specialist of profielarts, moet je ingeschreven staan in een van de registers van de RGS. Registratie vindt plaats voor een periode van maximaal 5 jaar. Als de registratieperiode eindigt, kan je je herregistreren. Daarvoor moet je aantonen dat je in de voorgaande periode van 5 jaar (de zogeheten beoordelingsperiode) aan de herregistratie-eisen voldeed.
De RGS gebruikt het Handboek (her)registratie en herintreding om die aanvraag te beoordelen. Het handboek is gebaseerd op de herregistratie-eisen zoals opgesteld door het CGS. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de criteria en procedures die worden gevolgd bij de beoordeling van de aanvragen. Kijk voor meer informatie op de herregistratie pagina van de KNMG.
2.1 Algemene informatie
Wanneer moet ik herregisteren?
Vier maanden voordat jouw registratie afloopt, ontvang je via de post of via MijnRGS en in GAIA een bericht dat je de herregistratie kunt aanvragen. Deze aanvraag kan je digitaal via MijnRGS indienen. Na ontvangst van de volledige aanvraag en de betaling neemt de RGS binnen acht weken een besluit over jouw herregistratie.
Je kan er ook voor kiezen om vervroegd te herregistreren. Vervroegde herregistratie kan je ook aanvragen via MijnRGS.
Als je niet (volledig) voldoet aan de herregistratie-eisen, kan de RGS overwegen om je aanvraag af te wijzen of om je inschrijving in het register voor een beperkte duur te verlengen.
Hoe moet ik registreren?
Registratie kan via MijnRGS. Activiteiten kunnen bijgehouden worden in GAIA. Als specialist of profielarts kunt u in GAIA een persoonlijk dossier activeren. Al uw deskundigheidsbevordering staat dan overzichtelijk en digitaal bij elkaar. Nederlandse geaccrediteerde scholingen komen automatisch in uw dossier, andere deskundigheidsbevordering kunt u zelf toevoegen. Voor uw herregistratie kunt u uw GAIA-dossier rechtstreeks aanbieden bij de RGS.
Voor de behandeling van de herregistratie betaal je een kostendekkend tarief.
Staat je als specialist of profielarts ingeschreven in een register van de RGS, dan ben je bevoegd om de wettelijk beschermde titel te voeren.
2.2 Herregistratie eisen
Wil je je als specialist of als profielarts herregisteren bij de RGS?
Je kan je als specialist of profielarts herregistreren als je in de 5 jaar die direct voorafgaan aan het verlopen van je registratie voldoet aan onderstaande eisen.
- Je bent minimaal 16 uur per week werkzaam in het specialisme gedurende vijf jaar voorafgaand aan de expiratiedatum van de registratie.
- Je nam deel aan ten minste 200 uur geaccrediteerde deskundigheidsbevordering. Deze bestaat uit:
- minimaal 40 uur Intercollegiale Toetsing (ICT).
- 160 uur geaccrediteerde scholing en/of Overige Deskundigheidsbevorderingen (ODB) activiteiten (conform de ODB-tabel in GAIA). Dit is inclusief de 25 uur benodigd voor Evaluatie Individueel Functioneren (EIF).
- Van de 160 uur geaccrediteerde scholing en/of ODB activiteiten mag maximaal 50 uur geaccrediteerde scholing buiten het specialisme (sociale geneeskunde) worden gevolgd.
- Je nam deel aan evaluatie individueel functioneren (EIF), die is geaccrediteerd door de wetenschappelijke vereniging.
- Je nam deel aan externe kwaliteitsevaluatie, die is geaccrediteerd door de wetenschappelijke vereniging. De criteria waaraan een ICT-groep moet voldoen voor Evaluatie Groepsfunctioneren vind je hier.
Voor de evaluatie van het individueel functioneren (EIF) heeft KAMG samen met de NVGG/GAV het Kwaliteitsbureau Sociale Geneeskunde (KBSG) opgericht. Het bureau biedt een digitaal platform genaamd Scorion, waar artsen hun persoonlijke evaluatie-instrumenten kunnen beheren en bijhouden gedurende de herregistratiecyclus van vijf jaar. Het KBSG faciliteert ook de evaluatie van groepsfunctioneren door middel van kwaliteitsvisitaties en biedt ondersteuning via externe leerbegeleiders. Meer informatie over ICT en EIF vind je op de website van de KBSG.
Voor de accreditatie van bij- en nascholingen binnen de sociale geneeskunde heeft KAMG samen met NVAB en NVVG het bureau ABSG opgericht. . Meer informatie over geaccrediteerde scholing binnen het eigen specialisme vind je op de website van het ABSG.
2.3 Veel gestelde vragen