
Landelijk Opleidingsplan (LOP)
De opleiding tot (profiel)arts Maatschappij + Gezondheid laten aansluiten bij de (collectieve) zorgvraag van de toekomst en daarvoor voldoende sociaal geneeskundigen opleiden. Hiervoor zet KAMG zich als koepel van wetenschappelijke verenigingen in, samen met professionals, werkgevers en andere stakeholders. Het huidige opleidingsplan stamt uit 2007. Dit is waarom een nieuw LOP nodig is.
Wie is betrokken
Bij het ontwikkeltraject betrekken we belanghebbenden en specifieke deskundigen. We werken samen met artsen van de Jonge Arts Maatschappij + Gezondheid (DJAMG), het Concilium KAMG, de oude projectgroep LOP 2020, en bestuurders vanuit Werkgevers, CGS, opleidingsinstellingen, opleidingsinstituten, Sogeon, SBOH, RGS en VWS.
In de eerste fase van het traject hebben we deze belanghebbenden in diverse sessies geconsulteerd onder leiding van de De Argumentenfabriek en zijn we gekomen tot een koers.
In de tweede fase brengt Auk Dijkstra, een onafhankelijke onderwijskundige opnieuw de belanghebbenden samen om tot een uitwerking van het LOP te komen.
Op deze manier organiseren we dat het nieuwe LOP voortkomt uit de brede groep belanghebbenden en daardoor op een breed expertise- en draagvlak kan rekenen.
Vanuit KAMG is Hendrikje Schoppink de projectcoördinator die alles in goede banen leidt. Lees hiernaast alles over Hendrikje.
Wat is de aanpak
Fase 2
Juni 2025
Op dinsdag 24 juni 2025 van 14.30 tot 16.00 uur vindt een interactieve online bijeenkomst plaats over het nieuwe Landelijk Opleidingsplan (LOP) voor (profiel)artsen Maatschappij + Gezondheid. Tijdens dit webinar geven we een toelichting op het concept-LOP en gaan we in op de achterliggende visie, uitgangspunten en de voorgestelde opbouw van de opleiding. Het webinar is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de uitvoering of implementatie van het LOP M+G: van opleiders, aios en beleidsmakers tot toezichthouders en bestuurders. Naast een inhoudelijke presentatie is er volop ruimte voor vragen en het delen van suggesties. De bijeenkomst staat onder leiding van Karine van ’t Land (voorzitter KAMG) en Auk Dijkstra (onderwijskundig projectleider LOP). Meer informatie vind je hier.
Mei 2025 Ontwerp LOP
Op donderdag 8 mei gaf het Algemeen Bestuur akkoord op het ontwerp van de opleiding arts Maatschappij en Gezondheid (M+G). Het ontwerp beschrijft de structuur van de opleiding in samenhang met de profielopleidingen. Het gaat in op de opbouw in twee fasen van elk twee jaar, en op de bouwstenen zoals kerntaken, EPA’s, stages, eindtermen en de vormgeving van praktijk- en instituutsonderwijs.
De opleiding wordt ingericht in 2 fasen van elk 2 jaar die goed op elkaar aansluiten. De profielopleidingen zijn ondergebracht in de eerste fase. De geactualiseerde kerntaken van de arts maatschappij en gezondheid vormen het inhoudelijke fundament van de opleiding.
Het Algemeen Bestuur gaf daarbij enkele aanbevelingen mee voor verdere uitwerking van het plan. Zo is het belangrijk dat de aios aan het eind van de profielfase zelfstandig kunnen functioneren en moet er rekening worden gehouden met de mogelijkheid voor interne stages.
Het conceptontwerp is eerder besproken met de kerngroep implementatie, het ontwikkelteam het financieel en bestuurlijk kaderoverleg en het concilium. Hun feedback is zoveel mogelijk al meegenomen in de verdere uitwerking.
Op dit moment werken we, samen met de wetenschappelijke verenigingen, verder aan de inhoudelijke beschrijving van de opleiding. Het eerste concept van het landelijk opleidingsplan wordt op 3 juli besproken door het Algemeen Bestuur. Daaraan voorafgaand wordt weer input opgehaald bij de relevante gremia.
Februari/maart 2025 governance
Er is een nieuwe, geoptimaliseerde governance ingericht, waarbij is gekeken naar:
- Zorgvuldige en efficiënte afstemming en besluitvorming, zodat de planning niet in gevaar komt
- Een goede balans tussen kwaliteit/inhoud en financiële kaders
- En een duidelijkere rol voor het Algemeen Bestuur (AB), dat nu explicieter optreedt als eindverantwoordelijke en beslisser
November/december 2024
De reactie van VWS is binnen. De brief kan je hier lezen.
Onze reactie op deze brief, gericht aan onze leden en partners, is hier te downloaden.
Fase 2 van het LOP-ontwikkeltraject is reeds opgestart. Het ontwikkelteam bestaat uit enthousiaste aiossen, (profiel)artsen Maatschappij + Gezondheid en opleidingsinstituten. Zij verkennen onderwerpen zoals trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied, internationale inzichten, en de actualiteit van de kerntaken van de (profiel)arts Maatschappij + Gezondheid. Zo leggen zij een essentiële basis voor het LOP Maatschappij + Gezondheid. We breiden de activiteiten voor de komende periode uit en lichten die in het eerste kwartaal van 2025 toe.
Wat was de aanpak fase 1
Veel gestelde vragen
Dank voor alle reacties die we hebben gekregen over ons LOP-ontwikkeltraject. Het zijn waardevolle argumenten en ideeën, die we zwaar laten wegen in het verdere traject. We waarderen de betrokkenheid en input!
We merken dat het LOP-ontwikkeltraject ook vragen op kan roepen. De veelgestelde vragen én antwoorden vind je hier: veel gestelde vragen LOP-ontwikkeltraject. De veelgestelde vragen wordt regelmatig bijgewerkt op basis van de vragen die we krijgen.