
Landelijk Opleidingsplan (LOP)
De opleiding tot (profiel)arts Maatschappij + Gezondheid laten aansluiten bij de (collectieve) zorgvraag van de toekomst en daarvoor voldoende sociaal geneeskundigen opleiden. Hiervoor zet KAMG zich als koepel van wetenschappelijke verenigingen in, samen met professionals, werkgevers en andere stakeholders. Het huidige opleidingsplan stamt uit 2007. Dit is waarom een nieuw LOP nodig is.
Wie is betrokken
Bij dit nieuwe ontwikkeltraject betrekken we direct alle belanghebbenden en deskundigen, zodat het nieuwe LOP dat hieruit voortkomt, op een breed expertise- en draagvlak kan rekenen. Dat gebeurt onder begeleiding van De Argumentenfabriek.
Zoals gezegd zijn diverse partijen, waaronder specifieke deskundigen, bij dit traject betrokken. Zo ontstaat er gedurende het ontwikkeltraject draagvlak en maken we gebruik van een breedte aan expertises.We werken met een kerngroep, bestaande uit vertegenwoordigers van DJAMG (Elise Beket), Concilium KAMG (Hein Raat), namens de projectgroep LOP 2020 (Marleen Johannes), SOGEON (Jeannette Boer en Milo Vedder), een onafhankelijk onderwijskundige (Auk Dijkstra), SBOH (Joas Duister), KAMG (Karine van ‘t Land, Carla Derijck) en projectleider (Marieke Pouwels), die alle ontwikkelstappen doorloopt. We organiseren een aantal denksessies met belanghebbende partijen uit het veld.
Wat is de aanpak
In de komende periode doorlopen we de ontwikkelstappen zoals hieronder afgebeeld. Per stap organiseren we één of meer sessies. Tijdens de sessies denken we met belanghebbenden en deskundigen na over scenario’s. Er wordt doelbewust gekozen om uitersten in scenario’s op te nemen.
Voorbeeld
Zo gaan we – voor het denkwerk en de argumenten – bijvoorbeeld niet bij voorbaat uit van een vierjarige opleiding, maar kozen we voor de duur van de opleiding van 1 tot 5 jaar. En voor modulair en niet-modulair.
De argumenten uit dit denkwerk helpen bij het richting geven van het nieuw te schrijven LOP. Het vigerende opleidingsplan is namelijk het Handboek uit 2007 met flink wat adenda’s.
Scenario’s en informatiekaarten
Elk scenario heeft de status van denkhulp en is niet bedoeld als een ‘in beton gegoten blauwdruk’ waarvoor wel of niet in zijn geheel voor wordt gekozen. Zo beschrijven we samen de belangrijkste kenmerken van elk scenario, om ze hierna te kunnen beargumenteren.
Sommige onderdelen van de scenario’s voldoen niet aan randvoorwaarden of wensen die belanghebbenden eerder al hebben geuit bij het LOP. We kiezen ervoor deze wél in de scenario’s op te nemen om de verschillende standpunten en argumenten helder en op een transparante manier op tafel te krijgen.
Voor beschrijving van deze denkhulpen, de scenario’s, zie de onderstaande Informatiekaarten:
Deze concept-Informatiekaarten beschrijven de scenario’s waarvan onderdelen van de verschillende scenario’s kunnen worden gebruikt om de koers van het Landelijk Opleidingsplan (LOP) arts M+G vast te stellen.
- De uiteindelijke koers van het LOP kan dus bestaan uit elementen van de scenario’s A, B, C en D.
- Het is ook mogelijk dat de inbreng van belanghebbenden aanleiding geeft om nieuwe elementen aan de Informatiekaart toe te voegen.
Veel gestelde vragen
Dank voor alle reacties die we hebben gekregen over ons LOP-ontwikkeltraject. Het zijn waardevolle argumenten en ideeën, die we zwaar laten wegen in het verdere traject. We waarderen de betrokkenheid en input!
We merken dat het LOP-ontwikkeltraject ook vragen op kan roepen. De veelgestelde vragen én antwoorden vind je hier: veel gestelde vragen LOP-ontwikkeltraject. De veelgestelde vragen wordt regelmatig bijgewerkt op basis van de vragen die we krijgen.