Landelijk Opleidingsplan (LOP)
De opleiding tot (profiel)arts Maatschappij + Gezondheid laten aansluiten bij de (collectieve) zorgvraag van de toekomst en daarvoor voldoende sociaal geneeskundigen opleiden. Hiervoor zet KAMG zich als koepel van wetenschappelijke verenigingen in, samen met professionals, werkgevers en andere stakeholders. Het huidige opleidingsplan stamt uit 2007. Dit is waarom een nieuw LOP nodig is.
Wie is betrokken
Bij het ontwikkeltraject betrekken we belanghebbenden en specifieke deskundigen. We werken samen met artsen van de Jonge Arts Maatschappij + Gezondheid (DJAMG), het Concilium KAMG, de oude projectgroep LOP 2020, en bestuurders vanuit Werkgevers, CGS, opleidingsinstellingen, opleidingsinstituten, Sogeon, SBOH, RGS en VWS.
In de eerste fase van het traject hebben we deze belanghebbenden in diverse sessies geconsulteerd onder leiding van de De Argumentenfabriek en zijn we gekomen tot een koers.
In de tweede fase brengt een onafhankelijke onderwijskundige opnieuw de belanghebbenden samen om tot een uitwerking van het LOP te komen.
Op deze manier organiseren we dat het nieuwe LOP voortkomt uit de brede groep belanghebbenden en daardoor op een breed expertise- en draagvlak kan rekenen.
Wat is de aanpak
Update fase 2
De reactie van VWS is binnen. De brief kan je hier lezen.
Onze reactie op deze brief, gericht aan onze leden en partners, is hier te downloaden.
Fase 2 van het LOP-ontwikkeltraject is reeds opgestart. Het ontwikkelteam bestaat uit enthousiaste aiossen, (profiel)artsen Maatschappij + Gezondheid en opleidingsinstituten. Zij verkennen onderwerpen zoals trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied, internationale inzichten, en de actualiteit van de kerntaken van de (profiel)arts Maatschappij + Gezondheid. Zo leggen zij een essentiële basis voor het LOP Maatschappij + Gezondheid. We breiden de activiteiten voor de komende periode uit en lichten die in het eerste kwartaal van 2025 toe.
Wat was de aanpak fase 1
Opbrengsten traject onder begeleiding van De Argumentenfabriek
De Argumentenfabriek heeft de opbrengsten uit de denksessies samengevat in een koerskaart. Ook heeft De Argumentenfabriek een procesdocument opgesteld, als verantwoording van de in het traject doorlopen denkstappen en denksessies.
Consultatie achterban en stakeholders
In het traject met De Argumentenfabriek zijn achterban en stakeholders actief betrokken geweest (bijvoorbeeld door deelname aan denksessies). Verder hebben wij onze achterban en stakeholders op verschillende manieren en tijdstippen informeel geconsulteerd over de tussenresultaten.
Advies aan en besluitvorming bestuur KAMG
Het Dagelijks Bestuur van KAMG heeft de argumenten, afwegingen, resultaat, risico’s en mitigatie met betrekking tot de voorgenomen koers besproken en voorgelegd aan het Concilium en het Algemeen Bestuur van KAMG. Het Concilium heeft vervolgens een advies uitgebracht over de voorgenomen koers aan het Algemeen Bestuur.
Het Algemeen Bestuur is op donderdag 7 december 2023 tot overeenstemming gekomen over de hoofdlijnen van de Koers van het LOP Maatschappij + Gezondheid en heeft deze vastgesteld.
Het vervolg:
- Inmiddels heeft de SBOH enkele rekenvarianten opgesteld waarbij de Koers en doelmatigheid als uitgangspunt zijn genomen.
- Begin februari 2024 spreekt KAMG met betreffende directies van VWS over de keuze van KAMG. Daarna reageert VWS met een brief op de koers en vervolgstappen voor het LOP.
- Tegelijkertijd organiseert KAMG op 5 februari 2024 een bestuurlijk overleg met werkgevers, CGS, DJAMG, opleidingsinstellingen, opleidingsinstituten, RGS, SBOH, SOGEON en VWS voor steun en draagvlak.
- Volgend jaar, vanaf januari, werken we de koers verder uit en zorgen we voor voldoende steun en onderbouwing. Tegelijkertijd starten we de tweede fase, het meer inhoudelijke traject voor het LOP. De op- en aanmerkingen van het Concilium en het Algemeen Bestuur KAMG dienen als input voor de uitwerking van het LOP.
Veel gestelde vragen
Dank voor alle reacties die we hebben gekregen over ons LOP-ontwikkeltraject. Het zijn waardevolle argumenten en ideeën, die we zwaar laten wegen in het verdere traject. We waarderen de betrokkenheid en input!
We merken dat het LOP-ontwikkeltraject ook vragen op kan roepen. De veelgestelde vragen én antwoorden vind je hier: veel gestelde vragen LOP-ontwikkeltraject. De veelgestelde vragen wordt regelmatig bijgewerkt op basis van de vragen die we krijgen.