Cecile de Ruiter is eindverantwoordelijk instituutsopleider Maatschappij + Gezondheid bij de NSPOH en vertegenwoordigt het opleidingsinstituut in het kernteam dat werkt aan het nieuwe Landelijk Opleidingsplan (LOP) Maatschappij + Gezondheid (M+G). In dit interview deelt zij haar drijfveren, de uitdagingen die zij ziet, en haar visie op de toekomst van het specialisme arts M+G.
Lees hieronder het volledige interview waarin Cecile haar perspectief geeft op het belang van gezamenlijkheid, toekomstgericht opleiden en verbinding binnen het vakgebied.
Drie vragen aan…
- Wat is jouw rol in het traject naar het nieuwe Landelijk Opleidingsplan M+G, en wat motiveert jou om hieraan bij te dragen?
Tot voor kort had ik zitting in het LOP-ontwikkelteam en het Kernteam, nu nog alleen in het Kernteam. Als opleidingsinstituut is het LOP het kader waarbinnen wij ons curriculum moeten vormgeven. We zijn er erg afhankelijk van en dat maakt het dus voor ons al een belangrijke ontwikkeling dat er een nieuwe LOP gaat komen. Als eindverantwoordelijk instituutsopleider ben ik hier dan ook graag bij betrokken. Niet alleen om op tijd te weten welke koers het gaat volgen, maar juist ook om onze kennis met KAMG hierover te kunnen delen. Als opleidingsinstituut hebben we jarenlange ervaring met de verschillende opleidingen en het veld waarmee dit vorm wordt gegeven. Het is een duale opleiding, dus naast het instituut zijn ook de opleidingsinstellingen met praktijkopleiders cruciaal om een kwalitatief goede opleiding neer te zetten. Ook zien we bij de werving van de aios welke motivatie en verwachtingen zij hebben t.a.v. de opleiding en het werkveld. Al deze ervaringen wil ik graag meegeven voor het LOP, zodat aios (evt. potentiële), praktijkopleiders en opleidingsinstellingen in de toekomst niet gaan afhaken en de opleiding uitvoerbaar blijft. - Welke uitdagingen of dilemma’s zie jij voor jouw achterban of doelgroep in dit traject? De opleidingen die onder het specialisme M+G vallen zijn zeer divers. De neiging bestaat dan om vooral naar jouw specifieke opleiding te kijken en het algemene M+G deel (wat ons juist verbindt) uit het oog te verliezen. Gezien de beschikbare tijd wordt voor nu voor een pragmatische insteek gekozen. Toch hoop ik dat het lukt om over onze eigen schaduw van de opleiding/vakgebied heen te stappen en breder te kijken bij de huidige invulling van het LOP. Door juist meer ons gesprek te richten op de overeenkomsten dan de verschillen in ons vakgebied krijgen we met z’n allen ook meer energie van dit traject. Steeds meer aios kiezen voor het specialisme arts M+G vanuit een brede maatschappelijke betrokkenheid. Dit vraagt om een opleidingsvisie waarin wordt opgeleid tot een professional met een specifieke expertise, binnen een gedeelde brede basis. De invulling van die basis behoort tot het domein van inhoudsdeskundigen.
- Wat hoop je dat collega’s, werkgevers of aiossen doen met het nieuwe LOP zodra het er ligt? Als de basis van gezamenlijkheid er ligt en ook tot uiting kan worden gebracht in de opleiding dan zal dat een grote stimulans geven aan het verder voortbouwen van de samenwerking tussen de profielen/werkvelden. In de komende jaren kan dit dan leiden tot meer saamhorigheid en effectiviteit, waardoor het ook gaat lukken om met één stem naar buiten te treden. Hierdoor kunnen we als arts M+G zichtbaarder worden en een krachtige stem krijgen bij brede maatschappelijke thema’s. Verder doorontwikkeling en aanpassingen van het LOP blijven dan wel noodzakelijk, zodat het LOP ook passend blijft bij de actuele ontwikkelingen en maatschappelijke uitdagingen die er zijn. We leiden nu vooral op voor het hier en nu, volgens mij moeten we meer gaan opleiden voor de toekomst. De aios van nu zijn namelijk in de toekomst klaar en moeten dan voldoende bagage hebben voor de uitdagingen waar ze dan mee geconfronteerd worden.