Even voorstellen: Hendrikje Schoppink, projectleider Landelijk Opleidingsplan Maatschappij + Gezondheid

Sinds februari 2025 ben ik als projectleider betrokken bij de ontwikkeling van het Landelijk Opleidingsplan (LOP) M+G, in opdracht van KAMG. Daarnaast coördineer ik het landelijke project Meer extramurale artsen (NFU en KNMG). Beide projecten raken aan hetzelfde urgente thema: het toekomstbestendig opleiden en positioneren van artsen die buiten het ziekenhuis werken. Juist in deze beroepsgroep zijn de tekorten groot, terwijl hun rol in de publieke gezondheidszorg essentieel is.

Mijn achtergrond ligt in de zorg, waar ik inmiddels meer dan twaalf jaar werkzaam ben, vooral op het gebied van marketing, marktonderzoek en projectmanagement. De combinatie van strategisch denken, maatschappelijke relevantie en samenwerken aan verbetering van zorg en opleiding is wat mij in deze rol bijzonder aanspreekt.

Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor de coördinatie van het gehele ontwikkelproces van het LOP M+G. Dat betekent onder andere dat ik de afstemming verzorg tussen de verschillende gremia waarmee we werken – zoals het ontwikkelteam, het financieel en bestuurlijk kaderoverleg, het concilium, de wetenschappelijke verenigingen en de kerngroep implementatie. Het Algemeen Bestuur van KAMG is eindverantwoordelijk voor het project, en het is belangrijk dat zij goed worden geïnformeerd en meegenomen in de voortgang.

Ik werk nauw samen met onderwijskundig projectleider Auk Dijkstra, maar ook met KAMG-collega’s waaronder Karine van ’t Land (voorzitter KAMG) en Gijsbert van Lomwel (directeur KAMG). Mijn taken bestaan uit het voorbereiden van overleggen, het uitwisselen van informatie, het bewaken van de planning en voortgang, en het rapporteren over de resultaten. Ook houd ik zicht op het beschikbare budget.

Een grote uitdaging in dit project is ook een van de belangrijkste doelen: zorgen dat alle betrokken partijen zich goed geïnformeerd, gehoord en meegenomen voelen. Voldoende draagvlak en betrokkenheid van zowel interne als externe doelgroepen, waaronder het ministerie van VWS, is essentieel. Dat vraagt om zorgvuldige afstemming en besluitvorming. Daarnaast is de planning ambitieus, wat betekent dat proces en voortgang continu bewaakt moeten worden om te zorgen dat de oplevering niet in gevaar komt.

Het uiteindelijke doel is om de opleiding tot (profiel)arts M+G goed te laten aansluiten bij de (collectieve) zorgvraag van de toekomst. Ik ben blij als we straks een landelijk opleidingsplan M+G hebben dat voldoet aan de opdracht van het Algemeen Bestuur, aansluit bij de eisen van het CGS én klaar is voor implementatie.

Ik sta altijd open voor ideeën, suggesties of ervaringen die kunnen bijdragen aan dit traject. Voel je vrij om iets te delen of contact op te nemen via h.schoppink@kamg.nl.