3 vragen aan…Hajar Rotbi, voorzitter De Geneeskundestudent | “Artsen M+G zullen een cruciale rol spelen in de toekomstige gezondheidszorg.”

Wat is jouw visie op gezondheid in de toekomst?  
Ik voorzie dat de toekomst van de gezondheidszorg sterk zal focussen op preventie en innovatieve technologieën die de administratieve lasten voor artsen aanzienlijk zullen verminderen. We zullen steeds beter in staat zijn om ziektes te begrijpen en behandelingen op maat te ontwikkelen, wat gepersonaliseerde geneeskunde naar een hoger niveau zal tillen. Bovendien zullen kunstmatige intelligentie en robotica een grote invloed hebben op zowel diagnostiek als behandelingen, waardoor deze processen niet alleen nauwkeuriger maar ook efficiënter worden. Er zal ook meer nadruk komen te liggen op de mentale en sociale aspecten van gezondheid, wat zal bijdragen aan een algeheel welzijn en het risico op diverse aandoeningen zal verkleinen.

Hoe zie jij de rol van artsen Maatschappij + Gezondheid?
Artsen Maatschappij en Gezondheid zullen een cruciale rol spelen in de toekomstige gezondheidszorg. Zij zullen een sleutelpositie innemen bij het ontwikkelen van preventieve gezondheidsprogramma’s, het bevorderen van een gezonde levensstijl en het aanpakken van sociale determinanten van gezondheid. Daarnaast zullen zij een belangrijke rol spelen in de beleidsontwikkeling en volksgezondheidsinitiatieven, gericht op het voorkomen van ziekten en het verkleinen van gezondheidsongelijkheden. Deze artsen zullen ook voorop lopen in het beheer van uitbraken en andere gezondheidscrisissen, waarbij hun expertise in epidemiologie en preventieve geneeskunde onmisbaar zal zijn.

Wat is de belangrijkste tip die je geneeskundestudenten zou willen meegeven?
Wees je ervan bewust dat er veel waardevolle carrièremogelijkheden zijn buiten het ziekenhuis, zoals arts Maatschappij en Gezondheid. Blijf altijd nieuwsgierig en betrokken bij de voortdurende ontwikkelingen in de medische wereld. Goede communicatieve vaardigheden en empathie zijn minstens zo belangrijk als medische kennis, omdat deze je helpen om effectiever samen te werken met collega’s en beter in te spelen op de behoeften van patiënten. Pas je kennis toe in de praktijk, wees niet bang om vragen te stellen en leer van je fouten – dit zijn de momenten waarop je het meest zult groeien. Zorg daarnaast goed voor jezelf en houd een gezonde balans tussen werk en privéleven om met energie en passie je medische carrière voort te zetten.