Veelgestelde vragen
De veel gestelde vragen en antwoorden vind je hier. We werken dit regelmatig bij op basis van de vragen die we krijgen.
Hoe ziet de nieuwe regelgeving er uit?
Bekijk hier de nieuwe regelgeving per 1 januari 2025.
Wat houdt geaccrediteerde overige deskundigheidsbevordering (ODB) voor de sociale geneeskunde in?
Geaccrediteerde overige deskundigheidsbevordering (ODB) voor de sociale geneeskunde zijn die activiteiten die KAMG, NVAB en NVVG gezamenlijk hebben gedefinieerd en opgenomen in een regeling en waarvoor gelimiteerde accreditatiepunten ten behoeve van de herregistratie als sociaal geneeskundige specialist/profielarts kunnen worden verkregen. Zie accreditatieregelgeving ODB sociaal geneeskundigen 2025.
Het betreffen activiteiten die anders zijn dan geaccrediteerde scholing, intercollegiale toetsing, evaluatie individueel functioneren en kwaliteitsvisitatie, maar wel in belangrijke mate bijdragen aan de deskundigheid en vakbekwaamheid van de sociaal geneeskundig specialist.
Let wel: het betreffen dus niet activiteiten die juist worden gedaan of waarvoor men wordt gevraagd vanwege het zijn van een geregistreerd sociaal geneeskundig specialist of profielarts. De beroepsverenigingen vinden dat een sociaal geneeskundig specialist of profielarts juist vanwege de specifieke deskundigheid en expertise hierin een professionele verantwoordelijkheid heeft en wordt geacht deze activiteiten te doen.
Hoe verhoudt ODB SG zich tot andere geaccrediteerde deskundigheidsbevordering?
Iedere sociaalgeneeskundige specialist en profielarts moet voor de 5-jaarlijkse herregistratie – naast werkervaring – minimaal 200 uren/accreditatiepunten aan deskundigheidsbevordering hebben gevolgd. Voor de sociale geneeskunde is deze opgebouwd uit de volgende elementen:
- Verplichte intercollegiale toetsing (ICT): minimaal 40 punten.
- Verplichte evaluatie individueel functioneren (EIF) en Externe kwaliteitsvisitatie (EKE): 25 punten.
- Sociaal geneeskunde bij- en nascholing (ABSG-geaccrediteerd) en maximaal 50 uur scholing buiten het vakgebied (ABAN-geaccrediteerd).
- Overige deskundigheidsbevordering SG (conform accreditatieregeling KAMG, NVAB en NVVG).
Zie ook (her)registratie.
Van wie is de (nieuwe) regelgeving ODB SG en waar kan ik de nieuwe regelgeving ODB SG 2025 vinden?
De regelgeving is vastgesteld door de besturen van KAMG (artsen maatschappij + gezondheid), NVAB (bedrijfsartsen) en NVVG (verzekeringsartsen) te vinden op de websites van deze verenigingen: www.kamg.nl, www.nvab-online.nl en www.nvvg.nl
Voor wie is de (nieuwe) regelgeving ODB SG van toepassing?
Voor alle geregistreerde sociaalgeneeskundig specialisten (artsen M+G en profielartsen, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen) die zich willen herregistreren (na 5 jaar).
Wanneer gaat de nieuwe regelgeving voor geaccrediteerde activiteiten overige deskundigheidsbevordering ODB in?
De nieuwe regelgeving gaat op 1 januari 2025 in. Activiteiten op het gebied van overige deskundigheidsbevordering die op of na deze datum zijn gerealiseerd vallen onder de nieuwe regelgeving.
Komt de oude regelgeving voor geaccrediteerde ODB te vervallen en is er een overgangsregeling?
De oude (huidige) regelgeving blijft geldig voor de activiteiten die tot en met 31 december 2024 zijn gerealiseerd. En deze activiteiten kunnen ook na 1 januari 2025 nog gedurende 5 jaar (=volledige registratiecyclus) worden opgevoerd in het individuele GAIA-dossier.
De nieuwe regelgeving is van toepassing op de activiteiten die vanaf 1 januari 2025 zijn gerealiseerd.
De beide regimes blijven dus geruime tijd naast elkaar bestaan, waarmee er geen sprake is van een overgangsregeling. Op basis van de datum van de activiteit die je opvoert in GAIA, kom je automatisch in het juiste regime/kader.
Tot wanneer kan in activiteiten ODB onder de huidige/oude regeling voor accreditatie in GAIA opvoeren?
De oude (huidige) regelgeving blijft gewoon geldig voor de activiteiten die tot en met 31 december 2024 zijn gerealiseerd. En deze activiteiten kunnen ook na 1 januari 2025 nog gedurende 5 jaar (=volledige registratiecyclus) worden opgevoerd in het individuele GAIA-dossier.
Hoe weet ik waar en hoe en waar ik activiteiten voor en na 1-1-2025 in GAIA moet opvoeren?
Op basis van de datum van de activiteit die je opvoert in GAIA, komt je automatisch in het juiste regime/kader.
Waarom komen activiteiten als begeleiding van coassistenten, het geven van onderwijs en zitting nemen in een tuchtcollege niet (meer) voor geaccrediteerde overige deskundigheidsbevordering?
In de nieuwe regelgeving zijn activiteiten voor geaccrediteerde overige deskundigheidsbevordering opgenomen die daadwerkelijk en concreet deskundigheid toevoegen aan een sociaal geneeskundig specialist en daarmee in potentie een betere specialist maakt in de uitoefening van het vak. Dit is anders dan activiteiten die de sociaal geneeskundige specialist doet juist vanuit zijn expertise en vakbekwaamheid, waaronder onderwijs/les geven, coassistenten begeleiden, zitting hebben in tuchtcolleges, etc.
De beroepsverenigingen vinden dat een sociaal geneeskundig specialist hierin een professionele verantwoordelijkheid heeft en geacht wordt deze bijkomende activiteiten te doen.
Het argument dat accreditatiepunten nodig zijn om sociaal geneeskundigen te honoreren voor bepaalde inspanningen/activiteiten is niet valide en oneigenlijk.
Welke gepubliceerde artikelen en in welke tijdschriften komen voor accreditatiepunten in aanmerking?
Dit betreffen:
- Alle wetenschappelijke artikelen die opgenomen zijn in de PubMed- database.
- Daarnaast komen artikelen in aanmerking die gepubliceerd zijn in een gelimiteerde en goedgekeurde lijst van Nederlandse sociaal geneeskundige tijdschriften. Deze tijdschriften hanteren voor publicatie een minimaal aantal wetenschappelijke eisen, waaronder peer review en een bepaalde opbouw bestaande uit inleiding, methode, resultaten, conclusies/ beschouwing.
Dit betreffen de tijdschriften: Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV), Tijdschrift voor Sociale Geneeskunde (TSG), Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg (TJGZ) en Letsel en Schade (L&S).
Welke de erkenningseisen worden gesteld aan de supervisoren?
De sociaalgeneeskundige beroeps- en wetenschappelijke verenigingen hanteren de volgende erkenningseisen supervisoren:
- een erkend LVSC-supervisor (met vermelding van het registratienummer) en/of;
- een erkend NHG-supervisor.
Zie ook de modelverklaring supervisie die de supervisant ingevuld en ondertekend in GAIA dient te uploaden. Deze modelverklaring is (ook) beschikbaar in GAIA, onder Activiteiten overige deskundigheidsbevordering, supervisie.
Waar vind ik de modelverklaring supervisie om te uploaden in GAIA?
De “modelverklaring supervisie” vind je in het GAIA-dossier, onder Activiteiten overige deskundigheidsbevordering, supervisie. Deze modelverklaring kun je downloaden en invullen ondertekenen en vervolgens uploaden/toevoegen aan je GAIA-dossier.
De modelverklaring kun je ook vinden op: www.kamg.nl