Invoering vermelding BIG-nummer op korte termijn niet mogelijk

KNMG: Invoering vermelding BIG-nummer op korte termijn niet mogelijk

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Om eenvoudiger de bevoegdheid van een zorgverlener, zoals een arts, te kunnen controleren en op te kunnen zoeken in het BIG-register werd een wetswijziging opgesteld. Hierin is opgenomen dat BIG-geregistreerden straks verplicht zijn om hun registratienummer te vermelden zodat dit zichtbaar is voor patiënten. Het BIG-register geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener.

De KNMG ondersteunt dit principe van vermelding van het BIG-nummer. Het zorgt voor een grotere transparantie en duidelijkheid voor de patiënt en geeft (potentiële) patiënten de zekerheid dat een arts bevoegd is. En dat draagt weer bij aan het vertrouwen van de maatschappij in de gezondheidszorg.

Omvangrijke verplichting voor artsen

De KNMG is echter niet meegenomen in de manier waarop de uitvoering van deze wetswijziging zou worden geregeld, terwijl de minister dit wél had toegezegd in een brief aan de Tweede Kamer. De KNMG heeft daar pas vorige week informatie over gekregen. De KNMG stelde vast dat het om een veel omvangrijkere verplichting voor artsen gaat dan gedacht. Zo is voorgesteld dat het BIG-nummer ook op alle facturen en op websites staat.

Datum van invoering te snel

Ook is de beoogde datum van invoering, 1 april 2019, volgens de KNMG veel te snel. Vermelding op facturen lijkt ons ook een onevenredig belastende administratieve maatregel, omdat deze facturen meestal naar de zorgverzekeraar gaan en niet rechtstreeks naar de patiënt.

Voor aanpassing van websites en software zijn artsen vaak mede afhankelijk van anderen, zoals softwareleveranciers en werkgevers. En daar is vaak veel tijd mee gemoeid en worden systemen meestal maar twee keer per jaar geüpdatet. Daarnaast is nog niet bekend hoe de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hier toezicht op gaat houden.

De KNMG dringt daarom bij het ministerie van VWS aan op aanpassingen en latere ingangsdatum van deze regelgeving, zodat het veld zich goed kan voorbereiden op de invoering.

Bron: www.knmg.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]