Taalbarrières: JWS doet oproep aan Kwaliteitsraad Zorginstituut Nederland

Iedereen in Nederland heeft recht op goede zorg. Door een taalbarrière is dit voor vele vluchtelingen, studenten, arbeids- en kennismigranten echter niet vanzelfsprekend.

De Johannes Wier Stichting heeft daarom op 10 december, Human Rights Day, een oproep gedaan aan Jan Kremer, voorzitter van de Kwaliteitsraad van Zorginstituut Nederland, om het ontwikkelen van een kwaliteitsstandaard Taalbarrières in de Zorg en het Sociaal Domein op de Meerjarenagenda te plaatsen. Daarmee kunnen patiënten, zorgverleners en verzekeraars samen verantwoordelijkheid nemen voor goede communicatie en voor een juridisch, ethisch en financieel verantwoord beleid.

De oproep is door velen ondertekend waaronder de Patiëntenfederatie, de KNMG, Pharos en CNV Zorg en Welzijn. Ook KAMG ondersteunt het initiatief, Elise Buiting – voorzitter KAMG – heeft de brief medeondertekend.

Begin januari is de oproep aangeboden aan minister Hugo de Jonge van VWS.