Van penicilline tot publieke waarden – keynote Karine van ’t Land op ICPM 2025

Tijdens de International Conference of Pharmaceutical Medicine 2025 stond KAMG-voorzitter Karine van ’t Land op het internationale podium met een keynote getiteld: “From Molecules to Millions: the Public Health Power of Pharmaceutical Medicine.”
Aan de hand van drie krachtige verhalen nam ze het publiek mee in de maatschappelijke betekenis van farmaceutische geneeskunde:
  • Penicilline – een kleine schimmel, een enorme impact.
    De ontdekking van penicilline leidde niet alleen tot levensreddende behandelingen, maar ook tot ongekende samenwerking tussen landen en bedrijven. De schaalvergroting tijdens WOII vereiste systeemvernieuwing in productie, logistiek, training en beleid. Een blauwdruk voor hoe wetenschap en praktijk samen kunnen werken aan publieke gezondheid.
  • Antimicrobiële resistentie (AMR) – een sluipend gevaar.AMR bedreigt de basis van moderne geneeskunde. Zonder effectieve antibiotica worden routineprocedures risicovol. Van ’t Land pleitte voor structurele verandering: in voorschrijfgedrag, financiering, regelgeving én mondiale samenwerking.
  • Vaccins – stille kracht, groot effect.
Van het patentloze poliovaccin van Jonas Salk tot recente studies waarin het herpes zoster-vaccin het risico op dementie met 20% verlaagt: vaccins zijn meer dan infectiebestrijding. Ze zijn een uitdrukking van collectieve solidariteit. En dat vraagt ook vandaag om eerlijke toegang.
De conclusie:
De farmaceutisch arts beweegt tussen wetenschap, beleid en samenleving. Niet alleen gericht op ‘werkt het’, maar op: ‘komt het daar waar het nodig is?’
Foto: vlnr voorzitter NVFG dr. Ellen Evelaar, voormalig voorzitter NVFG dr. Rudolph van Olden, KAMG voorzitter dr. Karine van ‘t Land, voormalig NVFG voorzitter Marc Kaptein