Samen voor gezond Nederland

Preventie; dé kerntaak van artsen M&G

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De huisarts is de medisch-generalist en samenwerken is fundamenteel voor de uitvoering van het vak. Dat gaven de huisartsen aan tijdens de Woudschoten conferentie op 21 januari 2019.  Zij maakten hier bekend wat de kernwaarden en kerntaken van de huisartsenzorg zijn, voor nu en in de toekomst. De KAMG (Koepel van Artsen M&G) is blij met deze duidelijke stellingname van de huisartsen en de oproep tot samenwerking.

Samen werken aan gezond Nederland

De KAMG ziet kansen voor huisartsen en artsen M&G om elkaar lokaal en regionaal te vinden en te versterken en om gezamenlijk te werken aan gezonde wijken en een gezond Nederland. Universele en selectieve preventie horen in het publieke domein thuis, waarmee nog duidelijker wordt dat huisartsen en artsen M&G moeten samenwerken op het gebied van preventie. Als mensen gezondheidsklachten hebben, gaan ze naar de huisarts. De huisarts biedt hen persoonsgericht medisch generalistische zorg. Oorzaken van ziekten zijn vaak te vinden in de omgeving waar mensen wonen, werken en leren. Artsen M&G richten zich op deze oorzaken en proberen die positief te beïnvloeden. Zij werken bijvoorbeeld bij gemeenten, zorgverzekeraars of de GGD. In de jeugdgezondheidszorg, als vertrouwensarts of in een wijkteam. Preventie is de kern van het werk van artsen M&G. Met interventies die grote groepen mensen bereiken, ook als ze geen klachten hebben. Deze interventies zijn complex en vragen om samenwerking met vele partijen. Vaak zijn ook aanpassingen van gemeentelijk of landelijk beleid of de organisatie van de zorg nodig. Artsen M&G zijn hiervoor opgeleid.  Zo kunnen artsen M&G samen met huisartsen en de maatschappelijke ondersteuning van de gemeente zorgen voor optimale gezondheid in de wijk.

Lees ook:

Huisartsen stellen samen vast: dit is waar we voor staan – NHG en LHV[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]