Leefstijlinterventies alleen helpen onvoldoende

Aandacht voor leefstijl betekent aandacht voor sociale context (Medisch Contact)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Oog voor de levensstijl van de patiënt is mooi, maar moet wel hand in hand gaan met inzicht in diens sociaaleconomische omstandigheden. De sociaal geneeskundige heeft voor beide oogmerken instrumenten in de dokterstas. 

Deze zomer werd het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) opgericht door TNO en LUMC, compleet met een manifest dat pleit voor het gebruik van leefstijl als ‘medicijn’ om van ziekte te herstellen of om verergering van aandoeningen te voorkomen. Als preventie-experts zien wij, artsen maatschappij en gezondheid, natuurlijk hoe belangrijk dat is. Joost Zaat, huisarts en columnist in de Volkskrant, vond het voorstel van NILG niet ver genoeg gaan en schreef: ‘Leefstijlgeneeskunde hoort publieke gezondheidszorg te zijn, met tabaks- en voedingsmaatregelen, armoedebestrijding, onderwijs en betere planologie.’ René Héman, arts M&G en voorzitter van de KNMG, gaf in Medisch Contact een wat meer genuanceerde visie, onder de titel ‘Leefstijlgeneeskunde: de dokter kan het niet alleen’ (MC 39/2018: 44). Hij benadrukt dat er ook aandacht moet zijn voor de maatschappelijke context van ziekten. Leefstijlgeneeskunde is echter niet zo nieuw als gepresenteerd door NILG.

Ga naar www.medischcontact.nl voor het volledige artikel

Het artikel is geschreven door:

  • Jaap Koot, decaan Global Health UMC Groningen
  • Lode Wigersma, voorzitter VAV en bestuurslid KAMG
  • Elise Buiting, voorzitter KAMG

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]