Artsen M&G onderschrijven noodzaak HPV-vaccinatie meisjes én jongens tegen kanker

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De KAMG is blij met het vandaag gepubliceerde advies van de Gezondheidsraad over vaccinatie tegen humaan papillomavirus (HPV). De Gezondheidsraad adviseert om meisjes én jongens te vaccineren met het HPV-vaccin tegen kanker. De Gezondheidsraad adviseert daarnaast om op jongere leeftijd hiermee te beginnen (9-jarige leeftijd in plaats van 12-jarige leeftijd), omdat het vaccin lang genoeg werkzaam blijkt. De Gezondheidsraad adviseert ook om het vaccin tot 26-jarige leeftijd aan te bieden. De HPV-vaccinatie helpt om baarmoederhalskanker, vormen van hoofdhals-, penis-, schaamlip- en anuskanker te voorkomen. Vaccinatie van meisjes énjongens is noodzakelijk om overdracht van het virus terug te dringen en beter te beschermen tegen verschillende vormen van kanker. Jongens en meisjes kunnen zichzelf én elkaar beschermen tegen door HPV veroorzaakte kanker. Het HPV-vaccin is beschikbaar via het Rijksvaccinatieprogramma.

We kunnen met de HPV-vaccinatie kanker voorkomen

Het is geweldig dat wij in Nederland en in de wereld in staat zijn om HPV-gerelateerde kanker in de toekomst uit te bannen: voor baarmoederhalskanker kan vaccinatie én screening de ziekte binnen 20 jaar (2040) onder de 100 nieuwe gevallen per jaar krijgen (nu: 800). In Australië kan dit al in 2035.In Australië lopen ze op ons voor: hier is men heel actief met vaccineren en screenen op baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker is daar al een zeldzame ziekte geworden. Ook in andere landen worden meisjes én jongens al gevaccineerd tegen kanker.

Toename HPV-gerelateerde kankers

Het aantal HPV-gerelateerde kankers neemt de laatste jaren toe, daarom is het advies van de Gezondheidsraad zo noodzakelijk. Namens de KAMG sluit de AJN Jeugdartsen Nederland zich aan bij de opgerichte taskforce vanuit het Erasmus MC door Dr. Heleen van Beekhuizen en Prof. Dr. Folkert van Kemenade.[/vc_column_text][vc_single_image image=”11924″ img_size=”full”][vc_column_text]Lees ook: https://ajnjeugdartsen.nl/nieuwsbericht/meisjes-en-jongens-vaccineren-tegen-kanker/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]