Baat ‘t niet, dan schaadt het wél! – arts M+G Catrien Schimmelpenninck

Baat het niet, dan schaadt het wél! Arts Maatschappij + Gezondheid Catrien Schimmelpenninck, senior adviseur bij Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS), schreef een artikel over preventief gezondheidsonderzoek, oftewel de bodyscan, in het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR) met daarnaast het perspectief van Alexander van Straten, medisch directeur van Prescan.

“De beste zorg is uit voorzorg” en “beter op tijd dan (te) laat”. “Waarom wel een APK-keuring voor je auto en niet voor je lichaam?”

De reclames voor een total body scan klinken ronkend en spelen in op angst. Maar de grote nadelen voor zowel individu als collectief blijven hierbij onderbelicht. En die nadelen wegen des te zwaarder in tijden van grote schaarste, een zorgsysteem dat piept en kraakt en toenemende gezondheidsverschillen. Juist daarom is het belangrijk dat de overheid onze samenleving hier tegen blijft beschermen en de sluizen voor lukrake screening niet open zet middels een wijziging van de wet op het bevolkingsonderzoek.

 

Lees het artikel ‘Preventief gezondheidsonderzoek, wel of geen goed idee?’