Samen Werken aan de mentale gezondheid van jongeren

Pubers: ze houden de gemoederen van hun ouders, leerkrachten en omgeving bezig. De pubertijd is geen makkelijke periode in iemands leven. Er gebeurt van alles met je, zowel lichamelijk als neurologisch. Ook op sociaal vlak wordt er van alles van je verwacht; school, sporten, vrienden en andere sociale activiteiten. Het is misschien wel de meest spannende en onzekere tijd van iemands leven. Weloverwogen keuzes maken is nog volop in ontwikkeling. De coronapandemie heeft op deze groep flinke impact gehad. Niet alleen hadden eerst de maatregelen al een negatief effect op hen, maar vervolgens brachten de versoepelingen ook weer onwennigheid en nieuwe afwegingen met zich mee.  

In deze sessie belichten we de risico’s en effecten van de pandemie voor/op deze groep vanuit de verschillende profielen binnen de sociale geneeskunde, en gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als: 

  • Wat zijn de effecten van de pandemie op de mentale gezondheid van jongeren? 
  • Wat kunnen we nog meer verwachten in de toekomst op dit gebied? 
  • Wat zouden (preventieve) interventies kunnen zijn? 

Door Annemarie Bolt, Susan Marks, aios infectieziektebestrijding en Kawita Kanhai, aios medische milieukunde.

Meer informatie volgt.

Na het starten van de opleiding tot patholoog heb ik bewust de overstap gemaakt naar de sociaalgeneeskundige sector. Ik heb meerdere jaren voor Eurotransplant International Foundations (ET) als donorarts gewerkt. Tijdens mijn werk bij ET ben ik voorzitter geworden van de onderwijscommissie (OC) van de Nederlandse Vereniging voor Donorgeneeskunde (NVDG). Ten tijde van mijn voorzitterschap is de profielopleiding donorgeneeskunde gerealiseerd. Als voorzitter van de OC-NVDG zat ik in het Concilium namens onze vakgroep. Hierdoor heb ik uitgebreid kennis gemaakt met de verschillende sociaal geneeskundige profielen. Vlak voor de SARS-COV-2 pandemie ben ik overgestapt naar de infectieziektebestrijding bij de GGD. Ten tijde van de pandemie ben ik in opleiding gegaan tot profielarts IZB.

Speciale aandachtsgebieden? Ik heb interesse in zoönose én ontwikkeling van onderwijs.

Na mijn studie heb ik jarenlang in geneesmiddelonderzoek gewerkt. Ik ben gepromoveerd bij het Centre for Human Drug Research in de neurofarmacologie, en daarna bij diverse bedrijven aan de slag gegaan. In 2021 ben ik betrokken geweest bij de vaccinaties-locaties van GGD Hollands Midden en enige tijd hierna besloten om te solliciteren voor de opleiding tot arts Maatschappij en Gezondheid. Sinds september 2022 ben ik gestart met mijn opleiding, met als richting de Medische Milieukunde. Momenteel werk ik bij GGD Haaglanden. Ik ben ook sinds kort (1 januari 2023) voorzitter van KNMG-district Alphen – Gouda – Leiden.

Kawita Kanhai