3 vragen aan … Hugo Touw

In deze rubriek stellen wij 3 vragen, in dit geval aan Hugo Touw, intensivist in Raboud UMC. We legden hem 3 vragen voor: 

Wat is jouw visie op gezondheid in de toekomst?

We zullen gezondheid vooral buiten de muren van het ziekenhuis moeten creëren. Er moet een nationaal gezondheidsplan komen (met goed en duidelijk omschreven doelen), waarbij verschillende ministeries samenwerken om daadwerkelijk gezondheid te creëren; “health in all policies”.

Zie jij raakvlakken tussen een curatief werkende arts en een arts M+G

Het feit dat mensen die in armoede leven eerder doodgaan en langer lijden onder chronische ziekte, is eigenlijk een medisch spoedgeval dat met dezelfde urgentie zou moeten worden aangepakt als een patiënt op straat met een hartstilstand.

Wat is de belangrijkste tip die je geneeskundestudenten mee zou willen geven?

Oriënteer je breed. Vergaar kennis die je niet per se tijdens je opleiding aangereikt krijgt. Leid jezelf op tot de dokter die jij zelf wilt zijn in de toekomst en doe daarin geen concessies. Wat je uiteindelijk ook voor specialisatie gaat kiezen; je zult je toch ook moeten afvragen welke maatschappelijke toegevoegde waarde je voor ogen hebt. In tijden van klimaatcrisis, welvaartsziekten en armoede kunnen we niet blijven doen, wat we nu doen. Dus uiteindelijk is elke dokter juist ook een arts voor de maatschappij en gezondheid.

 

Lees ook in deze rubriek: 3 vragen aan Elijah Sanches.