3 vragen aan…. Elijah Sanches

In deze rubriek stellen wij 3 vragen, in dit geval aan Elijah Sanches, aios M+G/medische expertise kindermishandeling en huiselijk geweld (of te wel vertrouwensarts).

Elijah had één doel: plastisch chirurg worden. Door de coronapandemie liep dat anders en vroeg hij zichzelf af: waar word ik nou echt blij van? Van veel afwisseling en maatschappelijke betrokkenheid, ontdekte hij. Inmiddels is hij daarom vertrouwensarts in opleiding bij Veilig Thuis in Leiden. We legden hem 3 vragen voor: 

1. Wat is jouw visie op gezondheid in de toekomst?

Ik denk dat onze gezondheid veel breder bekeken gaat worden in de nabije toekomst. Het gaat om meer dan alleen het feit dat je hart goed klopt en je net een geslaagde operatie hebt gehad. De aspecten van gezondheid die meer naar voren zullen komen zijn mentale gezondheid en de gezondheidsdeterminanten die horen bij bijvoorbeeld je sociaaleconomische status.

2. Hoe kunnen we het effect van preventie zichtbaar maken?

Dit blijft één van de lastigste zaken. Ik denk dat we mensen er veel meer op moeten wijzen wat de situatie was zonder ons preventief handelen of vaker moeten vergelijken met landen die deze vorm van preventie niet hebben, zodat mensen zien dat het loont.

3. Wat zou een reguliere arts kunnen leren van een arts M+G?

Er is altijd een breder verhaal achter jouw patiënt en soms kan dat heel veel invloed hebben op de klacht waarmee de patiënt zich presenteert. Probeer daar iets van mee te nemen, zodat we de patiënt in zijn geheel behandelen en niet alleen de klacht. Als je namelijk ook het ontstaan van de klachten kan aanpakken, is er een kans dat de klachten minder snel terugkomen.