KAMG steunt oproep m.b.t. dreiging mogelijke nucleaire oorlog

‘Informeer de bevolking en regeringsleiders over de dreiging van een mogelijke nucleaire oorlog, en help mee aan het voorkomen daarvan.’ Deze oproep werd vorige week gedaan door meer dan honderd wetenschappelijke tijdschriften (o.a. BMJ, The Lancet en JAMA) en ondersteunen wij als KAMG ook.

De oproep is onderdeel van een wereldwijde campagne georganiseerd door onder andere het online campagnenetwerk Avaaz, dat zich onder meer richt op klimaatverandering, politieke conflicten en oorlogen, en de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW). Deze organisaties roepen daarom op tot het ondertekenen van een wereldwijde petitie.

De ernstige risico’s van nucleaire wapens voor de volksgezondheid en het voortbestaan van onze maatschappij moet onder de aandacht worden gebracht. ‘Ik denk dat de kracht van dokters is dat zij geen politiek bedrijven maar op basis van medische feiten hun punt proberen te maken.’ aldus Marcel Olde Rikkert, hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde | NTvG.